06 aprilie 2013

Planul establişmentului : sistemul bipartit





Mutările aparent inexplicabile din politică trebuie citite şi în cheia bipartitismului. Facţiunea aflată la putere îşi regizează o opoziţie internă ca alternativă, ori cultivă ca "partener în opoziţie" doar o facţiune agreată (PDL când era la putere prefera ca partener de dialog USL, acum USL preferă PDL în locul PP-DD). Legea alegerilor locale într-un singur tur a introdus-o PDL, USL a menţinut-o. De asemenea, alegerile parlamentare parţiale anticipate, tot cu un singur tur. Avantaj - partidele de sistem (mari).

Adică, sistemul îşi propune să se ajungă la un stadiu unde nu mai există ca alternativă vizibilă decât cealaltă componentă a sa, aflată în opoziţie. 

Ceva similar se realizase sub Carol I la sfârşitul secolului XIX, "rotativa guvernamentală" (liberali/conservatori). Pe care a spart-o votul universal, începând din 1919.

Valeriu Stoica : "Cred în continuare că cel mai bun sistem este cel bipartit, care pare însă utopic pentru România. Dacă am avea un astfel de sistem, nu ar mai exista anomaliile şi schimbările conjuncturale de majorităţi din Parlament."

Din forma finală a legilor electorale se va vedea mai clar tendinţa către bipartitism.

2 comentarii :

Gogu spunea...

DEMOCRATIA NU MAI CONVINE, NU MAI E ADECVATA PENTRU ETAPA SI IN FORMA ACTUALA DE ORGANIZARE A SOCIETATII UMANE.
DEMOCRATIA RAMINE CEEA CE A FOST DE LA INCEPUT: O UTOPIE !
PINA ACUM UTOPIA ERA UTILA PENTRU DOMINAREA NATIUNILOR GLOBULUI DE CATRE CEI TARI; ACUM CEI TARI AU DEVENIT MAI SLABI(SAU AU ALTE OBIECTIVE MAJORE) SI LE-AR PRINDE BINE NISTE DICTATURI, SCOPUL FIIND ACELASI.
PRIN URMARE , SISTEMUL CU DOUA PARTIDE MASCHEAZA DESTUL DE EFICIENT O DICTATURA REALA SI FUNCTIONALA.
MAI RAMINE SA SE AJUNGA LA NIVELUL DE TIMPIRE A TUTUROR POPOARELOR, PINA LA NIVELUL ACELORA UNDE SISTEMUL BIPARTID FUNCTIONEAZA !
MA ABTIN DE LA EXEMPLE PENTRU A NU SUPARA SERVERELE !

Riddick spunea...

Lumea începe să se prindă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: