22 iunie 2013

"Cetăţenii nu au nevoie de toate detaliile acestui proces"


Cât ne pot ei dispreţui, teoretizând o regionalizare fără referendum, sau încercând una în doi paşi, cu referendum formal.  

Boc: "Putem ţine cont în comasarea judeţelor de ceea ce am avut după Marea Unire. Acest lucru ar permite să se facă reorganizarea administrativ teritorială fără revizuirea Constituţiei, doar modificând legea din 1968 de reorganizare administrativ teritorială"

USL mimează că "nu se umblă la judeţe" (deocamdată ! ca să voteze lumea DA la referendum), dar admite că se vor putea desfiinţa, în viitor.  

Uioreanu (PnL/USL, preşedintele CJ Cluj): "E posibil să se facă o regionalizare în doi paşi, adică în prima fază înfiinţăm regiunile, urmând ca, treptat, să eliminăm judeţele".  

Stolojan (2011): "V-am dat aceste exemple pentru a înţelege că într-o democraţie, dacă vrei să respecţi principiile democraţiei, rezultatul este, de regulă, suboptimal".

Acelaşi lucru îl susţine şi Jerzy Buzek (Polonia), într-un interviu pentru DIGI 24:
Credeţi că cetăţenii trebuie să se pronunţe, prin referendum, asupra reorganizării teritoriale?

Nu cred că este necesar. Pentru că cetăţenii nu au nevoie de toate detaliile acestui proces, pentru a fi pe deplin motivaţi pentru a lua nişte decizii. În cazul nostru, dacă am fi întebat cetăţenii, probabil că răspunsul nu ar fi fost unul optim. Spun probabil, pentru că nu ştim, întrucât nu am organizat un referendum. Cetăţenii trebuie să înţeleagă avantajele descentralizării, trebuie să îi înţeleagă raţiunile economice şi necesitatea. Bineînţeles că reacţionează emoţional şi simt că pierd ceva. Dar tocmai de aceea e nevoie să fie informaţi despre reforme şi despre faptul că autorităţile locale preiau responsabilităţi. Şi că noile reforme le va da mai multă putere, vor fi mai implicaţi. Este posibil să le arăţi asta. Însă dacă voi aţi decide pentru referendum ar fi o modalitate de a avea şi o validare a cetăţenilor. Este o decizie a autorităţilor din ţara dumneavoastră. 

2 comentarii :

Anonim spunea...

Ei, dar de ce nu s-ar pronunta cetatenii asupra existentei pe aceast Pamint a celor care se considera dumnezei si decid pentru milioane de oameni si pentru tari intregi ???
Coarda a fost intinsa peste masura !

Riddick spunea...

S-ar putea să fie "plebiscit practic" pe acest subiect, fără buletine de vot. ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: