04 martie 2014

Din seria "Românii nu ştiu"


BURSA:

      Încerc să înţeleg ce au priceput studenţii de la Braşov din ceea ce le-au spus, ieri, reprezentanţii BNR, în cadrul sesiunii educative din cadrul Programului "Academica BNR 2014", care a avut loc la Aula Universităţii Transilvania.
     Consilierul Adrian Vasilescu a conchis: "Eu pun mâna pe inimă şi spun că românii nu ştiu să facă bani."
     Această înţelepciune stă drept premisă a unui silogism:
     -Prima premisă: Românii nu ştiu să facă bani.
     -A doua premisă: Adrian Vasilescu este român.
     -Concluzie: Adrian Vasilescu nu ştie să facă bani.
     Această concluzie nu ţine seama de poziţia braţelor domnului Adrian Vasilescu: cu mâna pe inimă, drepţi sau în pasul ştrengarului, domnul Adrian Vasilescu nu ştie să facă bani.
     Situaţia nu este foarte confortabilă intelectual: dacă Adrian Vasilescu nu ştie să facă bani, atunci cum de ştie că românii nu ştiu să facă bani?!
     Pentru că, dacă nu ştii să faci bani, atunci nu ştii cum se fac banii şi derivă de aici că nu ai de unde să ştii dacă alţii, care au făcut bani, i-au făcut că au ştiut sau i-au făcut că n-au ştiut, ori, chiar, dacă nu cumva i-au făcut şi n-au ştiut şi i-au luat alţii.
     Ultima variantă este extrem de plauzibilă.
     Numeroşi cetăţeni fac bani de care habar n-au că le sunt luaţi de funcţionarii statului, aşa cum este şi Adrian Vasilescu.
     El este plătit cu aceşti bani, ca să le spună românilor că nu ştiu să facă bani.
     Sigur că situaţia ar deveni mai coerentă, dacă Adrian Vasilescu ar şti să facă bani, astfel că atunci când afirmă "Eu când spun că românii nu ştiu să facă bani mă refer la cei 20 de milioane de români", am putea presupune că, în pofida oricărui recensământ, populaţia României numără 20.000.001 persoane, în care acel "unu" de la coadă, poartă numele de "Adrian Vasilescu".
     Şi atunci, ar fi logic să spună acel Adrian Vasilescu de la coadă că "Românii nu ştiu să facă bani", pentru că el ştie şi ceilalţi 20.000.000, nu şi nu mai contează prea mult că el însuşi este român.
     Dar, eu nu am auzit ca Adrian Vasilescu să facă bani.
     Scrie articole la un ziar şi poate că încasează nişte bani din asta, dar, trecând peste faptul că nu prea ar fi ăştia nişte bani curaţi, cât timp are o funcţie la BNR şi scrie, în articole, despre chestii în care BNR este băgată, totuşi ăştia sunt nişte bani echivalenţi cu banii pe care îi fac ziariştii din cuprinsul celor 20.000.000 de români, care nu ştiu să facă bani.

     Prin urmare, nu înţeleg ce au priceput studenţii, ascultându-l pe domnul Adrian Vasilescu. Sper ca unii dintre ei să-l fi citit şi pe Lucian Boia.
     Aceia vor fi priceput că asistă la un discurs din ciclul "Românii nu ştiu".
     Acest ciclu urmăreşte să ne dispreţuim, noi înşine, ca să putem fi controlaţi mai lesne.
     Când ne vom fi pierdut orice urmă de respect pentru sine şi pentru ceilalţi, Adrian Vasilescu ne va gratula, trecându-ne examenul de cunoştinţe financiar-bancare.
     Şi ne vom aduce banii pe care nu ştim să-i facem, să ne deschidem conturi bancare.
     Ca să ni-i ia băncile, apoteotic. 


MAKE

 link: Adrian Vasilescu: "Românii nu ştiu să facă bani"

4 comentarii :

Riddick spunea...

Tot de "Make" (= Florian Goldstein, patronul de la Bursa):

Români în oglindă

http://taranulamar.blogspot.ro/2014/01/romani-in-oglinda.html


România literară (eseu):

Profilul ştiinţific al moftangiului

http://taranulamar.blogspot.ro/2014/02/profilul-stiintific-al-moftangiului.html

Crystal Clear spunea...

Super postare !
Multumim !

Crystal Clear spunea...

Îmi creşte inima când văd că mai sunt şi oameni care văd limpede !

Riddick spunea...

E dat dracu', "Make"... ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: